De combi-magnetron: óók voor het bereiden van eten

Vertel me er meer over ยป

Een combimagnetron: óók voor het bereiden van eten

Zoals we al gezegd hebben op de homepage: als je niet alleen eten wilt opwarmen of ontdooien, maar ook eten wilt kunnen bereiden in je magnetron, kun je het beste kiezen voor een combimagnetron of stoomoven.

Mét of zonder draaiplateau?

Er zijn combimagnetrons mét en zonder draaiplateau. Bij de modellen met draaiplateau ligt de nadruk meer op de magnetronfunctie en bij de modellen zonder draaiplateau meer op de ovenfunctie. Dus als je het apparaat toch meestal gebruikt om eten op te warmen en minder vaak om maaltijden te bereiden, dan ben je het beste af met een combimagnetron mét draaiplateau.


(Te) hete buitenkant?

Bij de testen van de Consumentenbond beschreven in het Testjaarboek 2009 heeft overigens niet één combimagnetron een voldoende resultaat gescoord, dit omdat bepaalde delen van de buitenkant te heet worden. Vanwege dit resultaat was er er destijds geen "beste koop" advies.

Bij testen in 2010 zijn er een tweetal vrijstaande combimagnetrons die wel een postief testoordeel hebben gekregen en één ervan ook een beste koop advies. Dit zijn de Whirlpool FT337 SL (beste koop) en de Samsung CE 100V-W.

De Consumentenbond geeft zelf aan met haar testen veel strengere normen te hebben gevolgd, in plaats van de officiële veiligheidsnormen die voor magnetrons gelden. Dit naar aanleiding van een onderzoek van de Europese Commissie.

Het onderzoek van de Europese Commissie is echter gebaseerd op de risico's van hoge temperaturen van aanraakbare oppervlakken in zijn algemeenheid en is niet specifiek voor magnetrons bedoeld. De testen zijn naar aanleiding van dit onderzoek daarom uitgevoerd bij de maximale oveninstellingen (225 - 250 °C) gedurende een uur. De temperaturen aan de buitenkant liepen tijdens deze testen op tot boven de 100 °C.

De officiële veiligheidsnormen gaan echter uit van lagere oventemperaturen en zo beschouwd voldoen de combimagnetrons wél aan de normen.

In zijn algemeenheid wordt ervan uitgegaan dat aanraakbare oppervlakken met een temperatuur van meer dan 45 °C, bij aanraking, leiden tot pijn en bij langdurige aanraking tot huidverbranding.

Veiligheidstips voor een combimagnetron

Het is dus wel belangrijk je gezond verstand te gebruiken, zeker bij een vrijstaande combimagnetron:

  • zet nooit iets er bovenop en zeker geen plastic bakjes,

  • plaats het apparaat zo dat hij buiten het bereik van kinderhandjes blijft,

  • en wat voor iedere willekeurige oven geldt: gebruik altijd ovenwanten, ook voor het openmaken van de deur.

Problemen met gelijkmatige opwarming

Maar zelfs als het feit dat de temperatuur aan de buitenkant hoog kan oplopen buiten beschouwing wordt gelaten, is de Consumentenbond nóg niet echt positief. Dit heeft te maken met het feit dat uit de testen is gebleken dat de magnetrons geen van alle goed gelijkmatig kunnen opwarmen.

De reden daarvan is de volgende: doordat de radiogolven hun kracht verliezen naarmate ze dieper in het eten doordringen, moet het deel dat dichter bij de kern zit het meer hebben van overdrachtswarmte dan van de radiogolven zelf en dat duurt nou eenmaal langer. Het probleem van ongelijkmatige warmteverdeling zal dus eerder voorkomen bij grote hoeveelheden compact en vast voedsel zoals aardappelpuree. Dit probleem kan overigens vrij eenvoudig worden verholpen door halverwege de bereidingstijd de schaal uit de combimagnetron te halen en je eten even door te roeren.

Ten slotte

Mocht je na het lezen van het bovenstaande sterke bedenkingen hebben gekregen tegen de aanschaf van een combimagnetron, dan kunnen we alleen maar zeggen dat als je het apparaat op een normale manier gebruikt en, nogmaals, met gezond verstand, het een enorme aanwinst in je keuken is. Koop je toch liever een apparaat waar de Consumentenbond wel positief over is, overweeg dan de aanschaf van een stoomoven.

Van combimagnetron naar magnetron kopen

Kun je niet vinden wat je zoekt? Maak dan gebruik van de Google-zoekbalk hieronder. Misschien dat je de gezochte informatie zo wel kunt vinden!

combimagnetron van Samsung

Combi-magnetron

Als je niet alleen eten wilt opwarmen of ontdooien, maar ook eten wilt kunnen bereiden in je magnetron, kun je het beste kiezen voor een combimagnetron of stoomoven.

Waar te koop? »