Stoomoven: de nieuwe combi-magnetron

Vertel me er meer over ยป

Waarvoor kun je een stoomoven gebruiken?

De stoomoven is een nieuw type combimagnetron. Je kunt je stoomoven in principe op drie manieren gebruiken:

  • om eten gaar te stomen,

  • als combinatie van heteluchtoven en stomen, voor het bereiden van bijvoorbeeld vlees of gevogelte,

  • als heteluchtoven alleen, om bijvoorbeeld brood, pizza's of een cake te bakken.

Hoe werkt een stoomoven?

De meeste stoomovens werken met een waterreservoir waaruit water naar de oven wordt gepompt. Bij sommige merken stoomoven wordt het water buiten de oven verwarmd tot stoom en dan pas naar de oven geleid. Ook zijn er modellen verkrijgbaar waar het water onderin de oven tot stoom opgewarmd. Tenslotte zijn er modellen die een soort van lade hebben waarin je een afgemeten hoeveelheid water doet dat vandaar naar een opvangbak stroomt, eveneens onderin de stoomoven.


Onderhoud: ontkalken

Het ontkalken gaat bij alle apparaten weer anders: sommige merken gebruiken ontkalkingsblokjes andere gebruiken weer een vloeibaar ontkalkingsmiddel. Ook zijn er apparaten die je vrij eenvoudig met azijn kunt ontkalken. De meeste merken stoomovens hebben een automatisch ontkalkingsprogramma.

Kritiek

Sommige critici beweren dat een stoomoven niet echt noodzakelijk is, omdat alles wat je in een stoomoven kunt klaarmaken je ook op een andere manier kunt klaarmaken. Maar ja, zo lust ik er nog wel een... dan heb je ook geen stofzuiger nodig, want je hebt ook een veger, geen auto want je kunt er ook lopend komen enz.

Wat juist wel in het voordeel van een stoomoven pleit, zijn de volgende zaken:

Voordelen van een stoomoven

  • Eten bereid in een stoomoven ziet er aantrekkelijker uit dan wanneer je het bijvoorbeeld gaar kookt in water. In een stoomoven blijft het eten mooier van structuur omdat het niet in beweging is, zoals bij kokend water het geval is, of omdat erin geroerd wordt.

  • Verder is uit onderzoek van de Consumentenbond (Testjaarboek 2009), gebleken dat vitamine C bij stomen beter behouden blijft dan bij koken in water. Gemiddeld bleef met de stoomoven ongeveer 15% meer vitamine C in de groente achter. Ook blijft bij de bereiding in de stoomoven de smaak beter bewaard (dit pleit dus allemaal in het voordeel van de stoomoven).

Kun je niet vinden wat je zoekt? Maak dan gebruik van de Google-zoekbalk hieronder. Misschien dat je de gezochte informatie zo wel kunt vinden!

Bosch stoomoven

Stoomoven

De stoomoven is een nieuw type combimagnetron, die je zowel kunt gebruiken om te stomen als om te bakken.

Waar te koop? »